Početna O nama Kontakt
Aluminijumski profili
Aluminijum
Proizvod
Šipke
Profili
Tehničke informacije
Legure aluminijuma
Mehaničke osobine
Tolerancije
Terminologja
Tehnologija presovanja aluminijuma
Termička obrada
Kontrola kvaliteta

 

Aluminijum je jedan od najčešće korištenih metala u modernoj industriji, s obzirom na optimalnu kombinaciju nekoliko svojstava sadržanih u njemu.

Lakoća. Aluminiju ima nisku specifičnu težinu, to svojstvo pruža velike prednosti u mnogim industrijskim aplikacijama.

Oblikovanje. Ekstrudirani polu-gotovih proizvoda može biti ponuđeno u širokom rasponu. Razne legure omogućava korištenje aluminijuma u nekoliko aplikacija koje mogu biti vrlo različite.

Obradivost: Aluminiju može biti vrlo lako mašinski obradjivati, obradivost nekih aluminijskih legura može biti apsolutno poredjenju sa mesingom.
Dugi životni vek i otpornost na koroziju. Aluminijumu daje dobru zaštitu od korozije.Prirodni sloj zaštitne oksida može biti povećan za anodne oksidacije tretmana.

Električne i toplotne provodljivosti. Aluminijum ima izvrstne specifične električne provodljivosti što ga čini neophodni za električne i elektronske aplikacije. Osim toga on je takođe vrlo dobar za sve aplikacije u kojima je potrebno zračenje toplote.

Non-toksičnost. To je netoksični materijal, uglavnom koristi u prehrambenoj industriji u pripremi hrane i očuvanje procesa.

Recikliranje. Aluminijum se lako reciklira sa ograničenim troškovima energije